lunes, 18 de junio de 2012

Recomanacions per a la seguretat dels nois i noies a Internet

Els nois i les noies utilitzen cada vegada més l'ordinador i Internet fora de l'escola. També creix el percentatge de menors que disposen de correu electrònic i que utilitzen serveis de missatgeria i xat, així com xarxes socials, també a través dels mòbils. Però la majoria del temps que passen connectats a la xarxa estan sols, sense la supervisió d'un adult, i per tant aquest ús no va acompanyat, sovint, de les mesures de seguretat adequades per evitar els riscos que comporta la xarxa.

La UNESCO assenyala com a riscos més comuns que poden patir els menors el mal ús de la privacitat, el robatori de les identitats, la publicitat enganyosa, l'estafa de diners, la pèrdua de control de dades personals, el bullying (assetjament entre menors) i el grooming (interaccions d'abús sexuals perpetrades per una persona adulta cap a un menor).

Com a mares i pares és important estar informats de tots aquests riscos per tal de prevenir-los, oferint als nostres fills i filles un acompanyament crític, que els permeti evitar situacions indesitjables. A Intenet podem trobar diversos recursos amb recomanacions per a la navegació segura dels infants i adolescents per la xarxa. Algunes webs que us recomanem són aquestes:

* Internet Segura. Portal promogut per la Generalitat de Catalunya que inclou continguts relacionats amb l'ús segur d'Internet. www.xtec.cat/internet_segura.

* Protégeles. Línia de denúncia on line sobre continguts abusius, situacions de bullying i d'altres continguts nocius cap als menors a la xarxa. www.protegeles.com.

* Pantallas amigas. Portal que difon contingut per promoure un ús saludable de la xarxa. www.pantallasamigas.net.

Recomanacions
Reproduïm aquí alguns dels consells del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya, recollits a la Guia ràpida perquè el menor navegui segur, accessible a www.cesicat.cat:

En primer lloc, és important que l’ordinador es trobi en un lloc comú de la casa, per poder supervisar de tant en tant el comportament del noi o la noia a Internet. Per evitar que siguin víctimes de pràctiques abusives, cal inculcar-los que no s’han d’establir relacions a Internet amb ningú que no coneguin personalment. Així mateix, cal conscienciar els nois i noies dels riscos de compartir imatges a la xarxa.

Per protegir les dades de caràcter personal, s’ha d’educar els infants i adolescents perquè mai revelin les dades personals ni les claus de serveis online (xat, xarxes socials, correu electrònic, banca electrònica, etc.).

D’altra banda, hem d’instal·lar i mantenir actualitzats antivirus, antimalware i tallafocs per evitar virus i continguts inadequats.

És fonamental en definitiva mantenir una bona comunicació amb els fills i filles perquè no amaguin els problemes i estar informats per poder parlar amb ells amb coneixement de causa. En cas d’assetjaments de certa intensitat, cal posar-ho en coneixement dels organismes competents així com prendre les accions legals que correspongui.

No hay comentarios:

Publicar un comentario